top of page
Vyhledat

Hubnutí s obručí. Vše co potřebujete vědět o fitness obručích.

Chcete si pořídit fitness obruč speciálně na tvarování a posílení středu těla, řešíte otázku jak zhubnout s obručí a jaký hula hoop vybrat pro tento účel? Sepsala jsem pro Vás pár tipů, na co si dát pozor při výběru fitness obruče.


Fitness obručí se na trhu vyskytuje několik druhů. Jedno ale společné mají. Jsou totiž velké a těžké. To znamená, že je snadněji udržíte na těle, protože jejich vyšší váha a pomalejší točení Vám dají čas na chytnutí správného rytmu. Avšak každá obruč má své. Neexistují totiž jen fitness masážní obruče, které vídáme všude na internetu.


Druhy fitness obručí

Masážní obruč je speciální druh těžké fitness obruče, která má na sobě masážní výstupky. V poslední době jsou tyto obruče velkým trendem v oblasti fitness, hubnutí a posilování. Tyto obruče váží 1-3kg a vyrábějí se v průměru kolem 100cm.


Klasická fitness obruč je druh obruče, která se podobá více těm, které známe z dětství. Fitness obruč je v porovnáním s dětskou obručí větší a těžší. Tato obruč nemá masážní výstupky, průměr trubky je 2,5cm a váží od 600g do 800g.


Inteligentní obruč se závažím. Popravdě nevím, proč se tomuto přístroji říká obruč. Se vzhledem obruče a jejím určením to nemá nic společného. Jediné, co má s obručí společného je pohyb, díky kterému tento přístroj rozpohybujete. Přístroj se skládá z části, která doléhá na tělo a poté ze závaží, které osciluje kolem těla na provázku. Závaží váží zhruba 300g.


Váha obruče

Je pravda, že jako dospělý potřebujete velkou a těžkou obruč. Čím větší a těžší obruč, tím pomaleji se obruč točí a tudíž se Vám bude lépe kontrolovat její pohyb kolem boků. Ale! Příliš těžká obruč Vám může spíše ublížit. Masážní obruče váží většinou více jak 1kg. Pokud s hoopingem začínáte a pohyb Vám není přirozený, neznáte správnou techniku, mohli byste si s takto těžkou obručí způsobit dokonce zranění.


Pokud myslíte, že těžší obruč bude mít lepší účinky na tvarování těla, není to tak úplně pravda. Ano, možná se zapotíte více s 2kg obručí než s 600g obručí, ale extrémně těžké obruče Vám způsobí ze začátku velké modřiny a zbytečné namožení svalů, po kterém možná i více dní po sobě nebudete moci kroužit. Klasické fitness obruče mají optimální váhu pro úplné začátečníky. Pokud nejste zvyklí posilovat břišní svalstvo, i tyto obruče mohou ze začátku způsobit mírné natažení svalů. Ze začátku je dobré nepřehánět kroužení a začínat postupně v řádech minut. Také nikdy nezapomínejte kroužit vždy na obě strany, abyste zbytečně nenamáhali jen jednu stranu.


Pokud trpíte na bolesti spodních zad, extrémně velká váha obruče, opakující se rotační pohyb a roztáčení obruče příliš "na sílu", by Vám mohlo uškodit a bolest zad vyvolat. Některé masážní obruče Váží i více než 2kg. Jsou známy i případy kdy tyto obruče způsobily, kromě nepěkných modřin, také skřípnutí nervů nebo vnitřní pohmoždění orgánů. Ano, jsou to extrémní případy, ale určitě je dobré o nich vědět.


Velikost obruče

Pravidla, jak velkou obruč hula hoop zvolit, jsou stejná jako pro výběr ostatních obručí. Vhodná velikost je ta, kterou naměříte od země k pupíku.


Masážní výstupky

Masážní obruče mají po obvodu výstupky, které při točení kolem pasu masírují oblast břicha. To ale znamená že obruč je vhodná jen na měkkou oblast kolem břicha. Tato obruč je absolutně nevhodná na točení kdekoliv jinde než na těle. Pokud byste s obručí zkoušeli točit v ruce, obruč Vám bude klouzat z ruky a budete mít na rukou nepěkné modřiny způsobené tvrdými výstupky. To stejné platí o točení na nohou a hrudníku.


Klasické fitness obruče výstupky nemají a proto jsou vhodné nejen na kroužení v pasu, ale také s nimi můžete vyzkoušet i kroužení na jiných částech těla.


Materiál

Klasické fitness obruče jsou vyrobeny z materiálu HDPE, který je pevný, ale zároveň pružný. Naše obruče mají click spoj, takže je můžete částečně stočit na menší průměr a zabalit je na cestu. Jsou vybaveny protiskluzovými páskami, díky kterým obruč neklouže po oblečení a snáze ji tak udržíte na pasu.


Masážní obruče jsou vyrobeny z extrémně tvrdého, nepoddajného plastu. Tím, že obruče jsou také příliš těžké, na začátku Vám v oblasti pasu a kyčlí pravděpodobně vytvoří nepěkné modřiny. U těchto obručí se musíte do pohybu hodně opřít. Pokud neovládáte správnou techniku, obruč naráží tvrdě na kyčle a boky a z kroužení se tak může stát trochu peklo :-). U masážních obručí je fajn, že jsou složené z jednotlivých částí a můžete si je tedy vzít na cesty.


Jaká fitness obruč je tedy nejlepší?

Záleží na Vaší kondici. Používání masážního hula hoopu je relativně bezpečné, pokud používáte váhu, která je vhodná pro Vaši sílu. Avšak při výběru první obruče bych volila obruče kolem 1kg. V případě pochybností je lepší použít klasickou fitness obruč, která je lehčí a váží kolem 700g. Pokud během cvičení pocítíte jakoukoli bolest, okamžitě přestaňte. Pokud chcete začít točit s masážní obručí, měli byste si nejdříve rozmyslet, zda je pro Vás tato obruč vhodná, začít pomalu, kroužit krátký čas a sledovat, zda Vás něco bolí či je vše v pořádku.


Na našem e-shopu najdete klasické fitness obruče s optimální váhou, které jsou vhodné jako volba první obruče.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page