top of page
Vyhledat

Jak si vybrat obruč?

Aktualizováno: 6. 8. 2022

Pokud hledáte návod pro rychlou orientaci, stačí Vám mrknout na video.


Chcete rychlou radu bez měření?

Chcete s obručí točit jen na pase a formovat postavu - doporučuji 100cm, fitness obruč.

Pokud s obručí začínáte a časem chcete víc než točit na pase - doporučuji 90cm, taneční obruč.

Obruč už jednu máte, umíte základy a hledáte něco nového - doporučuji 80cm, polypro 20mm obruč.

Chcete začít točit se dvěmi obručemi - doporučuji 75cm, polypro 16mm obruč.


Pokud už nyní víte, jaký rozměr obruče chcete, navštivte náš eshop.



 

DOSPĚLÍ


 

Jsem úplný začátečník:


Pokud jste obruč ještě nikdy nedrželi v ruce, zde je malá nápověda, jak si vybrat obruč. Obecná pomůcka pro výběr je: změřit se od země k pupíku. Obruč by měla být ZHRUBA tak stejně velká (+- 5cm)


Fitness obruč: Nejtěžší obruč ze všech nabízených variant. Pomalejší točení a vyšší hmotnost zaručuje pohodlné točení na pase, během kterého můžete dělat i jiné pohyby a s obručí tak hlavně posilovat. Je vhodná na tvarování postavy. Průměr trubky je 25mm. Pro tvarování jsou vhodné velikosti 110cm, 105cm a 100cm a pro menší vzrůstově 95cm. Jelikož jsou obruče opravdu těžké, jsou vhodné na točení na těle, nikoliv do rukou.


Taneční obruč: Stále patří do kategorie těžších obručí pro začátečníky. To znamená, že vyšší hmotnost obruče vám pomůže udržet obruč na pase a naučit se postupně všechny triky. Vynikající pro točení na těle a zvládnutí základních triků hoop dance. Průměr trubky je 20mm (je tedy o trochu lehčí než fitness obruč). Doporučuji pro ty, kteří nechtějí pouze točit na pase, ale naučit se i základní triky a sestavy např. i v rukou. Pro začátečníky doporučuji obruč o průměru 90 cm.

Velikost 110 - 105cm:

  • Největší nabízené obruče, které máme v nabídce.

  • pomaleji se točí, takže se lépe naučíte točit na pase (pomalejší rotace vám dá více času na vychytání tempa)

  • U varianty fitness jsou tyto obruče vhodné na točení na pase, váží v rozmezí 550 - 650g


Velikost 100 - 95cm:

  • velká a těžká obruč = základ úspěchu točení na pase

  • pomaleji se točí, takže se lépe naučíte točit na pase (pomalejší rotace vám dá více času na vychytání tempa)

  • Podle výšky k pupíku zvolte velikost


Velikost 90cm:

  • pro ty, kteří se hned po zdolání první mety - kterou je točení na pase, chtějí posunout k dalším trikům

  • podle mě je to nejvhodnější velikost taneční obruče - univerzální = jak na točení na těle, tak v rukou

  • není tak těžká, ale rozhodně ne lehká = v klidu se s ní naučíte i kromě točení na pase ostatní triky jako jsou izolace, eskalátory, vlny...

  • je do jisté míry vhodná i na točení v rukou = doporučuji ji jako tréninkovou obruč, se kterou se naučíte pomalu nové triky


Velikost 85cm:

  • jako volbu první obruče doporučuji pouze lidem menšího vzrůstu (= měříte méně než 165cm)

  • je vhodná také jako první obruč pro starší děti (= rozmezí 8-15)


 

Jsem mírně pokročilý:


Mírně pokročilý je pro mě ten, kdo již zvládá techniku točení na pase, zkouší s obručí už další triky a má doma alespoň jednu začátečnickou obruč. Pro mírně pokročilé doporučuji jako volbu další obruče Polypro 20mm.


Co je to Polypro 20mm?


Polypro je materiál na obruče ze zahraničí. Tento materiál můžete vidět na všech instagramových videích. Používá se všude na světě a oblibu si u hooperů získal proto, že je o trochu lehčí než kruh pro začátečníky, takže je o něco rychlejší. Také se chová jinak. 20mm znamená průměr trubky. Zde jsou jeho výhody a nevýhody:


+ je pevnější - ale křehčí

+ lépe drží tvar - nemá rádo mráz

+ dá se zmenšit - nesmí se skládat v mrazech, hrozí prasknutí

+ do ruky daleko příjemnější, polypro je pro flow základ

+ na tento materiál nedám dopustit já, ani zbytek světa


Ano, polypro je trochu křehčí (hlavně v mrazech), ale když se k němu chodáte pěkně, vydrží Vám navěky. Ne, nerozbije se, když spadne na zem.. ani když spadne 300x na zem, pošlapete ho, ale když přijde dítko a zkouší s obručí "pérovat", mačkat ji... nebo např. zkoušíte trik breaks & paddles (mrkněte na youtube) a opřete se do toho plnou silou, může se stát, že obruč praskne. Mně osobně se to nestalo nikdy - a to mám polypro kruhy minimálně 7 let.


Co to znamená, že se kruh dá zmenšit? Polypro obruče jsou vyráběny na tzv. CLICK spoj. To znamená, že spoje je vybaven tlačítkem, které když zmáčknete a zaberete, kruh se rozpojí. Spoje si ani nevšimnetea přináší výhodu možnosti částečného stočení na cesty. Já takto cestuji s obručí na batohu i letadlem.

O své kruhy musíme pečovat s láskou. Sami poznáte, co je pro kruhy dobré a co ne :) Teď už k věci...


Jakou vybrat velikost obruče u materálu Polypro 20mm?

Velikost 85cm

  • tuto velikost doporučuji jako volbu druhého kruhu

  • stále ji budete moci utočit na těle (bude vyžadovat o trochu rychlejší pohyb)

  • velmi příjemná velikost na budování flow = není moc velká aby nepřekážela, ale zároveň není tak lehká, aby pořád dělala více a rychleji, než chcete :)

  • tuto velikost také doporučuji jako velikost obručí, když se chcete naučit točit více obručí na těle (=multihooping)


Velikost 80cm

  • jste menší vzrůstově (= měříte méně jak 165cm) a toto je vaše druhá obruč

  • skvělá velikost na flow - moc příjemná velikost, která Vám dovolí hodně si hrát


Velikost 75cm

  • doporučuji, pokud máte rádi hlavně offbody (mimo tělo) triky

  • není velmi vhodná na dlouhé točení na těle - chce to už notnou dávku rychlosti a perfektní techniky k udržení na pasu

  • pokud chcete začít se dvěmi kruhy, doporučuji tuto velikost = nejsou moc velké a těžké, takže si vzájemně nepřekáží a také Vám neupadnou ruce po 10-ti minutách :)


 

Jsem pokročilý:


Pokročilý je pro mě ten, kdo už si umí hrát s triky, třeba si i vymýšlet vlastní, zvládá triky kombinovat, pěstuje svůj vlastní styl.... a chce víc!

Co víc mohu nabídnout? Jako třešničku na dortu pro labužníky nabízím Polypro 16mm. Můj nejoblíbenější materiál v rozměru pro fajnšmekry, kteří se nebojí rychlosti.

Je to nejlehčí trubka na trhu. Flow je s ní jemná jako máslo, plynulá a nadýchaná. Pokud točíte se dvěmi, či více kruhy v rukou, je Polypro 16mm pro Vás nezbytnost. Přeci jen každý milimetr a gram navíc je u triků v rukách opravdu znát.

A co velikost Polypro 16mm?

  • pokud chcete vyzkoušet poprvé Polypro 16mm a nevíte jakou velikost zvolit, doporučuji Vám zvolit o 5cm menší, než používáte teď :) kruh bude rozměrové skoro stejný, ale lehčí. Změna zaručena.

  • velikost byste měli vědět sami... Každému vyhovuje něco jiného. Meze se nekladou (od 60cm - tzv. minis, až klidně po 90cm)


 


DĚTI


 

Dospělácké obruče by pro děti byly moc velké a těžké. Proto mají děti svá vlastní pravidla pro výběr obruče, zpravidla podle věku. Začít kroužit... nebo si krát s kruhem může dítě zhruba od 3 let.


3-5 let

  • pro takto malé dítko doporučuji vzít kruh takové velikosti, jako je rozměr mezi zemí a nataženou rukou před sebe. V tento věk dítě nebude velmi točit kolem pasu, ale bude chtít zkoušet všechno možné, hlavně v rukou. Je tedy důležité, aby pro něj nebyl kruh moc velký.


5-7 let

  • v tomto věku doporučuji velikost 70cm - je to velikost, se kterou již může zkoušet točit na břiše a až z kruhu vyroste, může si s ním stále hrát v rukou


7-10 let

  • Zkuste přeměřit velikost od země k pupíku dítka. Pokud je to méně jak 75cm, volte velikost kruhu 75cm. Pokud jste naměřili více jak 75cm, volte velikost, kterou jste naměřili.


10-15 let

  • Zkuste přeměřit velikost od země k pupíku dítěte. Pokud je to méně jak 85cm, volte velikost kruhu 85cm. Pokud jste naměřili více jak 85cm, volte velikost, kterou jste naměřili.


15 let a výše

  • řiďte se pravidly pro výběr obruče stejnými jako u dospělých

 

 

Pokud si stále nevíte rady, neváhejte mě kontaktovat. Se vším Vám velmi ráda poradím.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page