top of page
Vyhledat

Jak na flow?

Aktualizováno: 16. 9. 2020

V následujícím článku bych vám ráda odkryla hoopová moudra, na která jsem přicházela posledních pár let. Můj způsob, jak přistupuji k tvorbě triků, jak se nenudit, být unikátní a najít si třeba i vlastní flow :) Moudra, která velmi často můžete slýchat na mých kurzech.

 

Takže už jste zdolali svých pár prvních triků... ale co dál? Jak najít flow a naučit se propojovat triky? Vytvářet si vlastní sestavy a a třeba i vlastní triky? Dáme si dnes trochu teorie.


Na kurzech vždy říkám, že vytvářet vlastní triky i sestavy může každý sám. Je to jen o způsobu, jak nad hoopingem přemýšlíme.


Jak na triky, aby vás neomrzely?

Troufám si říct, že na začátku hoopingové kariéry je postup docela rychlý, za krátkou chvíli zdoláte triky pro začátečníky a začnete je pilovat k dokonalosti jeden za druhým. To vám ale řeknu, že tato fáze umí být pěkná nuda, valíte jeden trik za druhým, s chvilkou extáze a radosti, ale jakmile zdoláte nový trik... no tak jdete na další :) . Jakmile se naučíte základní triky, občas se stává, že se člověk zasekne v takové šedé zóně a najednou zjistíte, že mrskáte jeden trik za druhým v tom pořadí, jak jste se je naučili - pořád a pořád dokola, až vás to přestane bavit....


Na tuto fázi mám docela dobrý trik, jak se dostat zpátky. Pokud jste tedy ve fázi, když už něco maličko umíte, proč si to neozvláštnit? Začít pilovat to, co umím trochu z jiné strany?


Každý trik má svoje specifika, jak jsme se jej naučili. Já vnímám různorodost triků v tom, že mám určité postavení těla a obruče. Pokud tedy změním jedno nebo druhé, hned z toho může vzniknout něco jiného. Jak tedy triky měnit prakticky?

  1. změnit chyt (postavení dlaně - držím kruh uvnitř? Zkusím co by se stalo, kdybych ho chytla zvenku) věřte mi, zapřemýšlet nad úchytem se opravdu vyplatí - občas to může vést opravdu k nečekaným věcem...

  2. změna roviny - většinou točíme v rukou, či na těle.... ale pořád v tzv. prostřední rovině. Co takhle zkusit experimentovat na zemi (=spodní rovina)? Co si takhle pohrát se skoky (=horní rovina)? Jak mezi rovinami přecházet?

  3. rychlost - zkoušeli jste si hrát někdy s rychlostí, jakou točíte? super pomalu, extra rychle a zkusit točit to tempa hudby? Prožívat a cítit hudbu, jen tak nechat proudit...to mi také kolikrát zabírá.

  4. pohyb - veškerý pohyb, tanec,... a speciálně tím myslím otočky (mé milované). Občas je východisko z nudy v tom, zaměřit se při kroužení na něco úplně jiného. Máme rádi hiphop? Zkuste to. Máte rádi tribal? Zkuste to. Máte rádi shuffle dance? Zkuste to.

  5. hudba - všichni točíme na své oblíbené songy. Každý máme svůj styl hudby, nám známý a "bezpečný", víme, jak se na něj hýbat, co bude následovat. Co takhle ale probádat neznámé vody? Zkuste playlist někoho jiného, hudební nástroje, tančit na zvuky přírody, vážnou hudbu, psytrance.... No cokoliv co neznáte. Třeba Vám může být ku pomoci můj Spotify :)

Za těchto pět bodů bych dala ruku do ohně. Za roky točení mám již 100x vyzkoušené, co to znamená rutina... zaseknutí a třeba i nechuť pokračovat. Je to ale jen naše bezpečná zóna. Experimentujme, pojďme pokořit tuto zónu a zážitek, který následuje potom je to, proč to všichni děláme. Odměna na kterou čekáme - totální euforie, ponoření, relax a pocit neskutečného štěstí a příval energie.


Já nevím, možná přeháním, ale mám to tak :)


Jak na sestavy?

Ráda bych s Vámi sdílela jednoduchý způsob, kterým se třeba trochu více přiblížíte k volnosti pohybu, vlastní a unikátní flow. Naučte se ze začátku například 10 triků (můžete mrknout do předchozího článku). Poté, co se je naučíte, napište si je na papírky a rozdejte jim čísla. Nejprve si vytáhněte například dva lístečky a triky, které na nich máte napsané, zkuste spojit dohromady. Jak asi nevázat z VORTEXu do ESKALÁTORu? Zapotíme mozkové buňky, protože nic není zakázáno. Můžete triky spojit průskokem, otočkou, předáním do jiné ruky, změnou směru, změnou rychlosti.... fantazii se meze nekladou. Někdy je to opravdu krkolomné a jindy přijdete na nějaké super kombo (čti sestavu), která vás opravdu nadchne.


Postupně můžete začít spojovat 3-4-5 triků. Pokaždé si můžete losovat jiné lístečky a zkusit, co se dá s 10-ti triků všechno vytvořit. Budete koukat, kolik kombinací vás napadne.

 

To je pro dnešek vše, zbytek si nechám někdy na příště :) .... Toto všechno a mnohem víc se také naučíte na mých kurzech. Jezdím pravidelně skoro po celé ČR a vedu kurzy opravdu všude možně. Pokud máte skupinku nadšených začátečníků či pokročilých, mohu přijet i za vámi.


Zaregistrujte se k odběru níže a nenechte si ujít další novinky a tutoriály ze světa hoopingu.



188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page