top of page
Vyhledat

Začátečník - triky na začátek díl 1.

Aktualizováno: 30. 7. 2020

Pořídili jste si svůj první kruh a rádi byste začali s hoopingem? Na internetu najdete tolik informací, že to nejednomu začátečníkovi pěkně zamotalo hlavu.


Prošli jste si dlouhým výběrem velikosti obruče a pravděpodobně máte velkou těžkou obruč. To je dobře, protože na rozjezd je to nejlepší volba. Co se ale dá dělat s velkou obručí kromě točení na pasu? V tomto článku najdete tipy na triky, které je dobré se do začátku naučit. Volila jsem výběr takových triků:

- aby Vás to bavilo (v první řadě)

- abyste si řekli "To nemůžu v životě zvládnout." (v uvozovkách - protože to si ze začátku myslí každý.... budete koukat, jak Vám to půjde)

- aby triky, které se naučíme, šly pěkně spojit - a vytvořili jste si tak třeba první sestavičku

- abyste měli co ukázat i s pár triky :)

- abych Vám ukázala pár lidí na youtube, kteří dělají skvělé tutoriály.


Nebojte se angličtiny. V hoopových videích jde hlavně o názornou ukázku. Pokud tedy neumíte anglicky, stačí jen bedlivě sledovat, napodobovat.... zastavovat video a zkoušet si :).


Začínáte s obručí na pase... ale co dál?


1. VORTEX

Velmi efektní trik, který ani není tak těžký, jen se toho nebát. Rada, naučit se nejdřív položit ruku pod obruč za zády a být si tam jistý a další - vždy je dobré se s trikem otočit po směru otáčení obruče (=zpomalíte tak celý trik a půjde vám to lépe)


Mimochodem Deanne Love má na youtube asi milion videí se skvělými triky i pro začátečníky. Doporučuji jako hlavní zdroj pro učení. Velmi kvalitní návody.


2. ESKALÁTORY a jejich variace

Základní eskalátor je základ pro pěkné zapojení celého těla. Vypadá velmi efektivně a radost, když se Vám poprvé povede je nezastavitelná :)

3. SMEAR

Teď trochu zvolníme a naučíme se trik, který zvládne opravdu každý, ale ve vaší zásobě triků by určitě neměl chybět.


4. VLNA

Příjemný a velmi lehký trik, se kterým uděláte vždycky parádu. Skvělá volba prvního triku k seznámí s obručí v ruce. Doporučuji si trik zkoušet oběma rukama a také vyzkoušet variantu "pozadu". Jako pomůcka pomáhá představit si, že opisujete osmičku před sebou. Vlna je velmi často skvělý propojovací trik k vytvoření krásné sestavy Vám tak stačí 2 nebo 3 triky, které umíte :)


5. IZOLACE

Největší wow efekt má rozhodně tento trik. Chce to ze začátku trochu píle ho vyladit tak, aby vypadal dokonale a kruh nehybně, ale za tu námahu to stojí :)


Přikládám jeden český tutoriál - Barča má na youtube také super návody. Navíc v češtině.

6. PRŮSKOK

Určitě si pamatujete jako děti - skákání do obruče jako přes švihadlo... to je jedna z milionu možností, jak do skočit. Další ve videu.

7. SLIDING DOOR

České názvy trikům většinou moc nedávám. Překlady znějí dost zvláštně :D .... Tento tríček vypadá trochu jako kouzlo. No posuďte sami. Mimochodem Babz Robinson je skvělá hooperka z Kanady, se kterou jsem pořádali workshop v Praze v roce 2017.

8. HELIKOPTÉRA

Na howcast mají také pár pěkných tutoriálů. Časem, až se naučíte základní helikoptéru, můžete povýšit na helikoptéru jednou rukou ( na youtube "one hand helicopter")

9. WEDGIE

Podle mě nejtěžší ze všech triků výše. Neobejdete se bez modřin na stehnech - to k tomu patří, nelekejte se jich :). Doporučuji nemít obruč úplně mezi nohama, ale mít ji sepnutou pevně mezi stehny, kde mohu vyvinout dostatečnou sílu, abych s obručí manipulovala. To je základem úspěchu.

10. JEDNODUCHÁ SESTAVA

... a nakonec, jak může vypadat taková sestava pro začátečníky? Přikládám video Aničky z Brna (Hoops Brno), která vytvořila krátkou sestavu s propojením většiny triků výše :) Skvělá inspirace



Zaregistrujte se k odběru níže a nenechte si ujít další novinky a tutoriály ze světa hoopingu.


Za úvodní fotografii děkuji úžasné Anně Šolcové.


374 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page