top of page
Vyhledat

Cvičení s obručí pro děti a tipy na hry

Aktualizováno: 9. 6. 2023

Obruče jsou skvělou pomůckou pro skupinové hry pro děti - a nejen děti. Některé z těchto her jsou super zábavou třeba i na teambuilding.


  1. Skupinové hry s obručemi

Kámen nůžky papír

Skvělá hra s obručemi ve větších skupinách. Tato hra měla největší úspěch na mém letním táboře. Na hru jsou potřeba dva týmy, každý alespoň o 3 členech. Čím víc členů, tím je delší hra.


Obruče položíme za sebou, vytvoříme hada. Čím delší, tím náročnější bude skákání. Děti se připraví do dvou týmů na každý konec hada a na povel snožmo skáčou proti sobě obruč po obruči. V momentě, kdy jsou v obručích vedle sebe si zahrají kámen nůžky papír. Kdo vyhrál, ten zůstává v obruči a kdo prohrál, jde do řady svého týmu. Na další povel vybíhá výherce ze svého místa a člen protějšího týmu. Kdo se dostane jako první k protějšímu týmu, jde stranou a sleduje ostatní. Hra končí, když se jeden z týmů zbaví všech členů.

Předávání obruče (super i na teambuilding)

Děti se chytnou v kruhu za ruce a jedna dvojice dostane obruč, která leží na spojených rukou. Bez rozpojení rukou pak postupně všichni prolézají obručí, dokud není obruč na výchozím místě.

Hra na auta

Děti jsou auta, každé dostane do ruky obruč. Určíme si 4 barvy. V každém rohu místnosti je jedna barva - garáž. Necháme hrát písničku a děti pobíhají s obručemi v místnosti, obruče mají před sebou jako volant. Zastavíme písničku a vykřikneme barvu. Děti se podle barvy nahrnou ke garáži.


Můžeme také děti nechat vybrat si každý svou barvu. Děti před začátkem mohou vybíhat ze své barevné garáže a poté a při zastavení písničky opět skončit ve své garáži.


Souboj

Hra, které říkám souboj, je super zahřívačka. Vhodná pro školní děti, které umějí už točit na pasu. Každý potřebuje vlastní obruč, kterou roztočí v pasu. Cílem je při točení obručemi úmyslně narážet do obručí ostatních a shodit je, aby spadly. Vyhrává ten, kdo zůstane s obručí točit nejdéle. Tato hra je fyzicky náročnější a doporučuji ji pro starší děti.


  1. Hry s obručemi pro 1-2 děti

Pokud zrovna není v okolí skupinka na hraní, existuje i spousta her, které děti zvládnou samy nebo ve dvojici i s dospělým a jednou obručí.


Skákání přes obruč jako přes švihadlo. Můžeme zkusit snožmo, po jedné noze nebo pozadu. Je to výzva pro malé i velké.


Hula hoop maraton. Pokud je už dítě starší a zvládne točit na pasu, můžete měřit čas, případně vzájemně soupeřit, kdo vydrží déle.


Skákání do a ven z obruče. Doporučuji pro menší děti. Má 3 letá vnučka tuto hru miluje. Zkusit skákat snožmo a pak po jedné noze. Dítě si může představit že je žabička, co skáče do rybníčku.


Pokud máte dvojici, jeden roztočí obruč kdekoliv na ruce, podá ruku druhému (jako při potřesení rukou) a oba se snaží si obruč předat, aniž by se obruč přestala točit. Chce do dávku spolupráce :). Pokud je dvojice velikostně hodně rozdílná, jeden si může kleknout na kolena.

Točení na krku (pokud nemáte moc těžké obruče). Tento trik je už spíše pro starší děti s trochu větší koordinací. Malé děti by si mohly nepřiměřeným a nerovnoměrným roztočením obruč omylem roztočit do obličeje.

Menší děti baví posílat si obruč ve dvojici po zemi a snažit se ji chytnout aniž by nespadla.


Pokud máte více obručí, můžete se strefovat na kužel nebo třeba kbelík z dálky.


Máte nějaké své oblíbené hry s obručí? Napište je do komentářů a inspirujte ostatní :).

____________


Hledáte vhodné obruče pro děti v nádherných designech? Najdete je u nás. Navštivte náš e-shop, kde Vám poradíme jak vybrat správnou velikost a typ obruče právě pro Vaše dítě.

Dětské obruče




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page